1.planinski_zimski_tabor ZELENICA Mladinskega odseka PD Tržič

V MO PD Tržič so aktivni mladi planinci iz OŠ Bistrica, POŠ Kovor, OŠ Tržič in POŠ Podljubelj. Vodja MO je Stanko Koblar, ki  je mentoricam Joži Seifert, Tanji Kralj, Darki Mikulandra, Anči Žohar in Maji Ahačič predlagal organizacijo 1. zimskega tabora za osnovnošolske planince s katerimi se vsak mesec odpravimo na planinske pohode. Mentorice smo sprejele njegovo pobudo v organizacijski odbor pa se je z navdušenjem prostovoljno pridružila tudi Anja Bratož. Zastavili smo si cilje hoja, gibanje in igre na zasneženih gorskih površinah, zgodovina planinskih koč na Zelenici, družabne igre.

mladinski tabor zelenica 2014 1

V soboto in nedeljo 25. in 26. januarja 2014 smo člani organizacijskega odbora na Zelenico popeljali 51 učencev od 1. do 6. razreda iz vseh omenjenih šol. Pešpot se je začela v sončnem, vetrovnem jutru na Ljubelju. Prijazni šofer snežnega teptalca Silvo Godnov nam je peljal prtljago in v sveži sneg poteptal pot. Vzpon do koče na Zelenici preko Plazu je bila prava učilnica vzpenjanja po snegu in urjenja vztrajnosti, ki smo jo skupaj zmogli.

Po dobrem čaju, kosilu in počitku so sledile igre na snegu in hoja s krpljami. Prekratek dan je navdušene planince prehitro pregnal z bregov v okolici koče. Večer je bil namenjen obisku stare Katre, ki je s sodelavci v delavnicah predstavila zgodovino treh zeleniških koč, obisk pa se je zaključil z ogledom črno belega planinskega filma. Mentorice smo nato vodile delavnice ustvarjanja spominka na 1. planinski tabor, ki ga je pripravila Joži. Mentorica Tanja je z zelo vztrajnimi peto in šestošolci ustvarjala »cofaste snežake«, ostale pa smo vodile ustvarjanje snežaka iz papirja. Po opravljeni zaposlitvi so sledile družabne igre in ples.

mladinski tabor zelenica 2014

Naslednji dan smo se po zajtrku v sončnem vremenu odpravili na zimski pohod do Vrha Ljubeljščice- Triangla (1704m), si ogledali razgled in se po zadnji plati po steptani poti spustili do koče kjer nas je pričakal mag. Miha Pavšek iz Znanstveno raziskovalnega centra SAZU Ljubljana. Na bližnji vzpetini nam je nazorno predstavil prerez snežne odeje, merjenje višine snega in nekaj metod za preizkus nevarnosti proženja snežnih plazov. Veseli smo njegove prostovoljnosti in pobude in se mu za zanimive novosti najlepše zahvaljujemo.

V koči smo se okrepčali z dobrim kosilom, se zahvalili za gostoljubje osebju Planinskega doma na Zelenici: kuharici Vidi in pomočnikom Milanu, Matjažu in Boru. Ob spremstvu mnogih staršev smo se odpravili na sestop preko Plazu in Vrtače na Ljubelj.

Vsi smo srečno sestopili, zadovoljni, navdušeni nad dogodki v zimskem gorskem svetu in bogatejši za izkušnje in znanja.

Zahvaljujemo se donatorjem: Vladimir Balukčič s.p., SVEPO d.o.o., Droga Kolinska, Mercator d.d. ki so nam materialno pomagali pri organizaciji tabora.

Na svidenje na 2. zimskem taboru v letu 2015!

Maja Ahačič


 

Zimski planinski tabor za mlade planince organizira Mladinski odsek PD Tržič,

25.-26. januarja 2014 na Zelenici

Zimski planinski tabor - informacije in prijava

 

Informacije

Od 1.10.2019 do 31.5.2020 je dom na Zelenici odprt od srede od 12.00 do nedelje do 16.00, ter vse praznike in počitnice. Za skupine bomo odprti tudi v ostalih dneh.

Informacije/Booking:

Gorniški učni center: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Vodja GUC in gospodar:
Stanko Koblar
M: +386 40 627 808  
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dom na Zelenici:
T: +386 4 53 15 248

Oskrbnica: 
Meta Zupančič

 

LAVINSKI BILTEN