Stalna muzejska razstava Slovenskega smučarskega muzeja

Stalna razstava, kot zunanja enota Slovenskega smučarskega muzeja - Tržiški muzej - s predstavijo stoletne tradicije smučanja na Zelenici v objektu nekdanje zgodnje postaje sedežnice Zelenica II vsebinsko obogati turistično ponudbo koče na Zelenici. 

V nekdanji žičniški postaji ob koči na Zelenici je na ogled stalna muzejska razstava

Zelenica, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v občini Tržič, ima tako novo stalno razstavo, zunanjo enoto Slovenskega smučarskega muzeja, na kateri je prikazana dolga in zanimiva zgodovina alpskega in turnega smučanja na tem smučišču. Iz zgodovinskih zapisov spoznamo, da so posamezniki smučali še pred ustanovitvijo tržiškega smučarskega kluba »Sportskega kluba Tržič« leta 1923, oba sodita med najpomembnejše posameznike za razvoj smučanja v Tržiču. Pred drugo svetovno vojno sta bili med Tržičani in okoličani najbolj priljubljeni smučišči Kofce in Zelenica. Na Zelenici je bila 19. februarja 1928 prva smučarska tekma - 1. »Zeleniški smuk« za pokal Glanzmann-Gassner. Smučarski navdušenci »Zeleničarji« so leta 1930 postavili Jocifovo kočo na Zelenici, da bi lahko na snegu preživeli več časa in prenočevali v bližini smučarskih terenov. 13. februarja 1938 Tržiški smučarji z zmago na »Zeleniškem smuku« osvojijo Glanzmann-Gassnerjev pokal v trajno last. Koča na Zelenici je bila med vojno, leta 1941, požgana. Leta 1964 je bila zgrajena nova koča, ki jo je postavilo Planinsko društvo Tržič. Istega leta je pričela delovati prva, spodnja žičnica na Zelenici. Na Zelenici so se kalili odlični smučarji, ki so se udeleževali mednarodnih tekmovanj. Zelenica postane prizorišče velikih prvenstev, tako na državnem, kot na mednarodnem nivoju. Zdravko Križaj in Janer Vagner sta ustanovila Alpsko šolo smučanja, ki je postala kališče smučarskih šampionov, med njimi Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja. 

Foto: Tržiški muzej, Ana Jerman

Zanimivosti in zgodovinski drobci

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

INFORMACIJE, REZERVACIJE, BOOKING:

Vreme na Zelenici

O snežnih razmerah

Ogled spletnih kamer

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve