Snežne razmere na Zelenici

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič

Samodejna vremenska postaja Zelenica - Višina snežne odeje v cm / Vir: ARSO

Spletna kamera - ARSO

Evropska petstopenjska lestvica nevarnosti proženja snežnih plazov

Evropsko petstopenjsko lestvico nevarnosti proženja snežnih plazov, so uvedli leta 1993. Od takrat je v uporabi tudi v Sloveniji. Skupna lestvica določa stopnjo nevarnosti, ki temelji na stabilnosti snežne odeje in verjetnosti, da se bo snežni plaz sprožil. Lestvica vsebuje informacije o značilnosti plazov, ki se prožijo ob določeni stopnji, ter priporočilih in učinkih teh plazov. Namen lestvice je poenotena predstavitev zapletenih procesov v naravi. Lestvica je sestavljena iz petih razredov, ki (čeprav so izraženi s številkami 1–5) ne morejo biti preprosto obdelani matematično. Na primer, stopnja nevarnosti 3-znatna ni višja zgolj za eno stopnjo od stopnje nevarnosti 2-zmerna; nevarnost namreč narašča nesorazmerno (torej ne linearno). 

vir: Volk Bahun, Manca. 2020. Mehanizmi pojavljanja snežnih plazov v slovenskih alpah. Doktorska disertacija. Koper 2020.

Karte nevarnosti snežnih plazov

V okviru projekta NH-WF/Naravne nesreče brez meja, je bil namenu predan eden od številnih neposrednih učinkov projekta: karte nevarnosti snežnih plazov (ter tudi zemeljskih plazov in skalnih podorov) za območje Zelenice.

Karte so na ogled tudi v učilnici Gorniškega učnega centra (GUC) planinskega doma na Zelenici.

Zaključek projekta NH-WF, Zelenica 26.9.2014

Aktualna nevarnost snežnih plazov za Zelenico informativno-opozorilna tabla na Ljubelju

S 15. januarjem 2013 je začel delovati signalno opozorilni tablo na Ljubelju, ki prikazuje aktualno stopnjo nevarnosti snežnih plazov za področje Zelenice.

Glavni namen tabloja je jasen, nazoren prikaz in opozarjanje obiskovalcev na aktualno stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov za področje Zelenice, in sicer na izhodišču za Zelenico-na parkirišču na Ljubelju.

Osnovna ideja o postavitev informativno/opozorilnega tabloja se je porodila ob razmišljanju o možnostih zagotovitve večje obveščenosti, ozaveščanja obiskovalcev  in posledično varnosti pred snežnimi plazovi na področju Zelenice. V decembru lanskega leta so potekali dogovori o vsebini, izdelava elektronskih komponent in montaža table, od prejšnjega tedna pa je tablo že testno deloval. 

Na tabloju je prikazana aktualna stopnja nevarnosti snežnih plazov za področje Zelenice v skladu z mednarodno petstopenjsko lestvico nevarnosti. Poleg opozoril glede snežnih razmer so dodani še informativni podatki, naslovi in telefonske številke planinskega doma na Zelenici in Gorniškega učnega centra Zelenica.

Prikazana stopnja nevarnosti snežnih plazov se ureja daljinsko preko internetne povezave in je v skladu z objavljenimi napovedmi za to področje in sicer:

Nastavitev objavljene stopnje bo sledila objavljenim v zgoraj omenjenih virih in bo vsakodnevno ažurno vodena.

Postavitev tabloja sta zagotovila Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič.

112 Naprava za klic v sili - dom na Zelenici

15. februarja 2013 je bila pri planinskem domu na Zelenici izvedena montaža zunanje naprave za klic v sili – na številko 112.

Glavni razlog za postavitev naprave je zelo slab signal mobilne telefonije, velika obiskanost tudi med tednom (ko je koča zaprta) in relativno velika pogostost nesreč na tem območju. V zimskem času na področju Zelenice dodatno nevarnost predstavljajo predvsem snežni plazovi, pri katerih je še toliko bolj pomembna možnost takojšnjega posredovanja sporočila o nesreči in čim hitrejša aktivacija reševalnih ekip.

Naprava za klic v sili je nameščena na fasadi doma na Zelenici. Označeno omarico odprete s pripetim ključkom, pritisnete gumb in vzpostavljen je klic na 112 – center za obveščanje v Kranju. Naprava deluje vedno - tudi kadar je koča zaprta, deluje preko fiksnega telefonskega omrežja, po pritisku na gumb se vzpostavi klic, v centru se izpiše telefonska številka in lokacija, klicoči pa lahko brez težav sporoči operaterju kakšno pomoč potrebuje.

Montažo naprave sta omogočila PD Tržič in Občina Tržič, izvedel pa jo je Grega Bahun s.p.

11. februar je tudi mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112. Več o številki, ki jo je Slovenija uvedla med prvimi leta 1997, si preberite na http://www.pzs.si/novice.php?pid=7855

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič

V leto 2015 smo v Tržiču zakorakali tudi z novo "Službo za varstvo pred snežnimi plazovi na območju Zelenice", ki jo financira Občina Tržič. Delovanje in glavne naloge službe so obveščanje javnosti s področja varnosti in nevarnosti pred snežnimi plazovi na območju Zelenice.

Informacije bodo dostopne preko družabnega omrežja Facebook, spletna strani www.zelenica.info in drugih javnoinformacijskih kanalov.

Obvestila bodo nastajala na podlagi podatkov in napovedil Agencije RS za okolje (ARSO), Lavinske službe Koroške (LWD Kärnten), opazovalne mreže projekta Naravne nesreče brez meja (NH-WF) in rednim opazovanjem razmer na tem območju.

S tem bi radi izboljšali obveščenost in posledično varnost obiskovalcev Zelenice.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

INFORMACIJE, REZERVACIJE, BOOKING:

Vreme na Zelenici

O snežnih razmerah

Ogled spletnih kamer

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve